Eindhoven - Collse watermolen - www.brabantinformatie.info - Foto's - Informatie Brabantse plaatsen en bezienswaardigheden.

Ga naar de inhoud

Eindhoven - Collse watermolen

Brabant Zuidoost

Zuid-Oost Brabant

In de gemeente Eindhoven in het stadsdeel Tongelre aan de rand van Nuenen ligt de Collse watermolen. Deze koren- olie molen ligt aan de Kleine Dommel of Rul. Dit riviertje is ontstaan in de buurt van Budel en Maarheeze door regenwater die via diverse stroompjes in elkaar overlopen en ten slotte twee laaglandbeekjes vormen. Deze twee beekjes komen bij Kasteel Heeze bijelkaar en vormen daar de Kleine Dommel die dan via Geldrop het stadsdeel Tongelre bereikt. Hier vindt je dus de Collse watermolen. Daarna stroomt het ten Noorden van het Eckartse Bos (gemeente Eindhoven) in de Dommel.

Sinds 2003 is de molen na een tijd van verwaarlozing weer helemaal gereconstrueerd. Vanaf 24 augustus 2003 toen de molen in bedrijf gesteld werd door de burgemeester van Eindhoven dr. R.W. Welschen is het weer een koren en oliemolen. In Zuid-Nederland is het de enige watermolen die koren maalt en olie kan slaan. Je kan dit zelf gaan bekijken hoe dit gebeurt. Want meestal is de molen op zaterdagmorgen van 9.30uur tot 12.30uur in gebruik. Dan wordt de molen door gediplomeerde vrijwillige molenaars in werking gesteld. Zij malen dan tarwe voor bakkers en thuisbakkers en slaan dan olie. De molen funktioneert ook als opleidingsmolen van de Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Geschiedenis
De Collse watermolen werd in 1337 voor het eerst genoemd. Het kwam niet lang daarna in het bezit van de heren van MIerlo. Deze verkochten het in 1859 aan de molenaar J.Smulders. In 1960 kwam het in het bezit van de gemeente Eindhoven.
Vanaf de 14e eeuw is de molen in gebruik als olie- en koren molen. Dat is zo gebleven tot de oliemolen kort voor 1920 werd stilgelegd. Het gebouw kwam leeg te staan en het tweede rad werd weggehaald. In de jaren zestig werd ook de korenmolen stilgelegd en raakte het gehele complex in verval. Totdat in 1975 de Eindhovenaar en molenspecialist ing. van Bussel het initiatief nam tot oprichting van de stichting de Eindhovense Molens. Deze stichting begon samen met de gemeente Eindhoven aan de restauratie van de korenmolen. In 2003 werd de korenmolen gereconstrueerd en in ook in bedrijf gesteld.   

De Collse watermolen is ook een van de molens die door Vincent van Gogh is geschilderd. Dit is gedaan aan het einde van mei in het jaar 1884. Hij schreef in een brief: "Sedert uw vertrek heb ik gewerkt aan een watermolen.........'t is een dito geval als de twee andere watermolens die we samen bezochten, doch met twee rode daken en dat men vlak van voren ziet met populieren eromheen. Nu is de gemeente Eindhoven eigenaresse van de molen.

Externe Informatie
Externe site Collse watermolen - Gilde van Vrijwillige Molenaars

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright - Disclaimer:  Gerard Meuffels - Henk Dijkman - All rights reserved
Contact via E-mail


Alle foto's zijn eigendom van Gerard Meuffels - Henk Dijkman 
All pictures are property from Gerard Meuffels - Henk Dijkman


Informatie verkregen via Wikipedia - Insight Guide - Capitool Reisgidsen - lokale folders en diverse internetpagina's


Informatie redaktie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman    

Terug naar de inhoud