Helmond - NS Stations - www.brabantinformatie.info - Foto's - Informatie Brabantse plaatsen en bezienswaardigheden.

Ga naar de inhoud

Helmond - NS Stations

Brabant Zuidoost

Zuid-Oost Brabant

Helmond

NS Stations Helmond 't Hout, Helmond Brandevoort, Helmond, Helmond Brouwhuis

Helmond heeft 4 NS stations binnen zijn grenzen aan het spoortraject tussen Eindhoven en Venlo. Vanaf Eindhoven zijn dat de stations Helmond Brandevoort, Helmond 't Hout, Helmond, Helmond Brouwhuis. Op dit traject rijden 2 maal per uur een Intercitytrein in de richting van Eindhoven - Den Haag Centraal en 2 intercity's per uur naar Venlo. Deze stoppen op het NS station Helmond gelegen aan de rand van het centrum aan het Stationsplein. Verder rijden er Sprinters die bij elk station in Helmond 2 keer per uur (uitgezonderd in de avond en zondagen) stoppen. Deze rijden in de richting van Eindhoven - 's Hertogenbosch - Nijmegen en naar Deurne.

Het station Helmond is een nieuw station aan de rand van het centrum dat gebouwd is in de periode 2013 tot februari 2014 als onderdeel van het stationsplan genaamd Spoorzone. Het eerste perron van het station is iets meer naar het westen verplaatst ten opzichte van de oude situatie (1987). De beide perrons zijn nu bereikbaar gemaakt door middel van twee liften en door trappen. Zodoende is de spoorwegovergang die er eerst was naar het eilandperron bij spoor 2 verwijderd. Het station is voorzien van een onderdoorgang genaamd Nelson Mandela voor gemotoriseerd en niet gemotoriseerd verkeer ( Verlengde Stationsstraat ) . Op het station heeft men een reizigerskiosk, broodjeszaak en een bloemenwinkel. De reizigerskiosk en de bloemenwinkel waren ook al gevestigd in het oude stationsgebouw. Via de onderdoorgang die het centrum van Helmond met de wijk Suytkade verbindt is het station en eilandperron perron 2  te bereiken door middel van een lift en trappen. Het station is voorzien van toegangspoortjes waardoor de perrons alleen toegankelijk zijn met een OV-chipkaart. Kaartautomaten zijn er in het stationsgebouw en bij de fietsenstalling. Een oplaadautomaat voor de OV kaart is er op perron 2.


Het nieuwe station van Helmond werd in verschillende fasen geopend. Op 9 februari 2014 vond de opening van het nieuwe stationsgebouw, nieuwe gratis fietsenstalling voor ca. 2000 fietsen en een voetgangers - en fietsbrug plaats. Deze voetgangers- en fietsersbrug van 54 meter lengte gaat over de nieuwe onderdoorgang waardoor fietsers en voetgangers via deze brug van de nieuwe fietsenstalling naar het station en andersom kunnen gaan. De stalen brug is gemaakt door Oskomera in Deurne en bij de firma Meulendijks gespoten.

Op 7 april 2014 twee maanden later werd aan de noordzijde een nieuw busstation en de perronoverkappingen geopend waarna als laatste op 8 april 2014 de opening van de onderdoorgang onder het spoor genaamd Nelson Mandela volgde. De officiële opening met medewerking van Hans Klok was op 5 juni 2014. Hij opende ook het kunstwerk van Hello Future wat op het stationsplein staat.


De andere stations zijn voorstadhaltes. Het eerste voorstadstation Helmond Brouwhuis ligt aan de oostkant van de stad en dient als halte voor de bewoners van de Helmondse wijken Brouwhuis en Rijpelberg. Deze werd geopend in 1987 ( 1 Juni 1986? ) en is ontworpen door ir. Rob Steenhuis. Het oorspronkelijke stationsgebouw bestaat uit 4 betonportalen die samen een kruis in een vierkant vormen. Hier was tot 17 februari 2003 het loket gevestigd. Na een lange tijd leegstand is er broodjeszaak -cateringbedrijf 1-2-Go gevestigd. Aan beide zijde van het station is er een onbewaakte overkapte fietsenstalling met fietsklemmen en fietskluizen aanwezig. Aan de kant van Rijpelberg heeft men een P & R parkeerplaats en aan de zijde van Brouwhuis bij het winkelcentrum zijn meer parkeergelegenheden voor auto's.


Op 31 mei 1992 werd het Station Helmond 't Hout voor de Helmondse wijken Mierlo-Hout en Stiphout geopend. Deze is ontworpen door ir. C.M. Laboyrie en deze heeft aan beide zijde op de twee perrons cirkelvormige gebouwtjes waarvan het grootste aan de kant van Stiphout het voormalige stationsgebouw was. Deze staat nu leeg en is te huur (juli 2015) Bij het station Helmond 't Hout en station Helmond Brouwhuis liggen de sporen iets verhoogd waardoor de verbindingen tussen beide zijde via voet/fietsers tunnels gaat.

Het laatst geopende station is Station Helmond Brandevoort. Dit is de vierde halte die gelegen is in de nieuwbouwwijk Brandevoort in het gedeelte De Veste. Het station werd in gebruik genomen op 10 december 2006, bij aanvang van de dienstregeling van 2007 maar was nog niet helemaal gereed. Op vrijdag 15 juni 2007 was het station gereed en kon de tijdelijke brug die er was geweest worden verwijderd.

Het voltooide stationsgebouw en de voetgangersbrug volgen de karakteristieke bouwstijl zoals die ook in de wijk Brandevoort is toegepast. Het stationsgebouw bestaat uit twee hoge torens aan beide zijde van het spoor die  verbonden zijn met een luchtbrug over het spoor met trap of lift. Op de twee perrons een overkappingen met soort dakpannen.


Informatie afkomstig van Wikipedia en www.stationsweb.nl.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright - Disclaimer:  Gerard Meuffels - Henk Dijkman - All rights reserved
Contact via E-mail


Alle foto's zijn eigendom van Gerard Meuffels - Henk Dijkman 
All pictures are property from Gerard Meuffels - Henk Dijkman


Informatie verkregen via Wikipedia - Insight Guide - Capitool Reisgidsen - lokale folders en diverse internetpagina's


Informatie redaktie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman    

Terug naar de inhoud