Kasteel de Haar - www.brabantinformatie.info - Foto's - Informatie Brabantse plaatsen en bezienswaardigheden.

Ga naar de inhoud

Kasteel de Haar

Overig Nederland - Europa > Rest van Nederland

Kasteel de Haar oogt als een middeleeuws sprookje met haar torens, ophaalbrug en weergangen.
Maar achter deze indrukwekkende hoge muren schuilt de wereld van weelde en luxe waarin de familie van Zuylen al sinds het begin van de 20ste eeuw leeft. Wonen in dit kasteel is alles behalve middeleeuws!

Het middeleeuwse kasteel
Het middeleeuwse huis De Haar werd in de loop van de veertiende eeuw gesticht op een hogergelegen stroomrug langs een dode arm van de Rijn, dit is een hare. Het wordt voor het eerst in 1391 vermeld. In de vijftiende eeuw kreeg Kasteel de Haar de grote, nog altijd bestaande, vijfhoekige plattegrond. Waarschijnlijk kreeg het deze vorm nadat het kasteel tijdens de twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht in 1482 verwoest werd. Het kasteel werd na deze verwoesting herbouwd, maar raakte uiteindelijk in de loop van de achttiende en negentiende eeuw geheel vervallen.
Baron Etienne en architect Cuypers
Aan het einde van de 19de eeuw besloot de jonge eigenaar baron Etienne van Zuylen van Nijevelt de voorouderlijke behuizing in grootse stijl te laten restaureren. De opdracht voor de herbouw werd gegeven aan de architect Pierre Cuypers.
Herbouw van het kasteel
In 1892 werd begonnen met het grote project en vonden de eerste werkzaamheden aan het kasteel plaats. Tijdens de herbouw werden de bestaande, nog hoogopgaande, vijftiende-eeuwse muren gerestaureerd en opgenomen in het nieuwe ontwerp. In een periode van nog geen 20 jaar verrees een indrukwekkend bouwwerk. Het resultaat is tegenwoordig voor iedereen te bezichtigen.
Een waar 'Gesamtkunstwerk'
Het bijzondere van De Haar is dat het kasteel nu ruim honderd jaar geleden geheel gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd werd op een manier die in Europa zijn weerga niet kent. Hierbij gaat het niet alleen om de architectuur, maar ook om het interieur en de tuinen. Zelfs de kapel en het dorp werden in deze visie betrokken, zodat men zonder overdrijving kan spreken van een 'Gesamtkunstwerk'. Het gaat hier om de schepping van een unieke, bijzondere wereld, waarin allerlei aspecten van de menselijke creativiteit tot bloei konden komen.

Copyright - Disclaimer:  Gerard Meuffels - Henk Dijkman - All rights reserved
Contact via E-mail


Alle foto's zijn eigendom van Gerard Meuffels - Henk Dijkman 
All pictures are property from Gerard Meuffels - Henk Dijkman


Informatie verkregen via Wikipedia - Insight Guide - Capitool Reisgidsen - lokale folders en diverse internetpagina's


Informatie redaktie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman    

Terug naar de inhoud