Kaub am Rhein Pfalzgrafenstein - www.brabantinformatie.info - Foto's - Informatie Brabantse plaatsen en bezienswaardigheden.

Ga naar de inhoud

Kaub am Rhein Pfalzgrafenstein

Overig Nederland - Europa > Duitsland Kastelen Rijn-Beieren

Kastelen langs de Rijn  
Tolburcht Pfalzgrafenstein - Burcht Gutenfels
Burcht Schönburg

Tolburcht Pfalzgrafenstein - Kaub am Rhein
Burcht Gutenfels  - Kaub am Rhein
Tolburcht Pfalzgrafenstein - Burcht Gutenfels  -  Kaub am Rhein

Op de rechteroever van de Rijn ligt het kleine wijnplaatsje Kaub am Rhein (1200 inwoners) Het was vroeger een pleisterplaats van wijnboeren, loodsen en leisteenbrekers en vooral bekend door de in de Rijn gelegen burcht Pfalzgrafenstein. Het stadje heeft een oude geschiedenis van meer dan 1000jaar. In 1324 verleende koning Ludwig van Beieren aan Kaub stadsrechten. Bovendien liet hij ongeveer vanaf 1326, voor het verzekeren van de tol en een betere bewaking van de scheepvaart op de Rijn, op het eiland in de Rijn een toltoren bouwen. Na uitbreiding tot het "Pfalzgrafenstein" werd dit het symbool van Kaub.


De in 1327 door koning Ludwig van Beieren gebouwde burcht Pfalzgrafenstein bij Kaub diende tot 1866 als tolburcht. In de winter van 1813/14 kwam de burcht onder de aandacht van de Europese geschiedenis. Hier slaagde de Pruisische veldmaarschalk Blücher erin om met zijn leger de Rijn over te steken, wat het begin betekende van de val van Napoleon. Aan deze gebeurtenis wordt aandacht besteed in het Blüchermuseum in Kaub. Ook kan men een korte boottocht maken naar de nooit vernielde burcht op het eilandje in de Rijn. Op het eilandje kan men zich tijdens een rondleiding kennismaken met de wereld van de tollenaars en de kooplieden in vervlogen eeuwen.

In het stadje Kaub vindt je nog vele mooie goed bewaard gebleven vakwerkhuizen. In vele hiervan zijn restaurants, bars of wijnlokalen gevestigd. Verder zijn er nog vijf 14de en 15de eeuw torens van de verdedigingsmuur bewaart gebleven.

Tolburcht Pfalzgrafenstein - Kaub am Rhein
Burcht Gutenfels  - Kaub am Rhein
Tolburcht Pfalzgrafenstein -   Kaub am Rhein
Kaub am Rhein - Duitsland
Burcht Gutenfels  - Kaub am Rhein
Tolburcht Pfalzgrafenstein - Zicht op de Rijn vanaf toren -  Kaub am Rhein

Boven Kaub staat de burcht Gutenfels (goede rots), die haar naam kreeg nadat het stadje en de burcht tijdens de erfopvolgingsoorlog tussen Beieren en de Pfalz hadden weerstaan aan een belegering van 39 dagen. Deze burcht was aanvankelijk (vanaf 1257) eigendom van de familie Falkenstein en is een van de belangrijkste voorbeelden van de vesting- en woningbouwkunst der Hohenstaufen aan de Rijn. Vanaf 1277 was ze eigendom van de keurvorsten van de Pfalz. Ze kreeg haar naam nadat ze in 1504 zonder succes was belegerd door de landgraaf Wilhelm von Hessen. Tussen 1889 en 1892 werd ze heropgebouwd. De burcht is een hotel geweest maar vanaf eind 2006 is het niet meer voor publiek toegankelijk. (info van www. rhinecastles.com)

Stad en burcht Schönburg  - Duitsland
Burcht Schönburg  - Duitsland
Stad en burcht Schönburg  - Duitsland

Op de linkeroever van de Rijn in het plaatsje Oberwesel ligt de burcht Schönburg. Ferdinand Freiligrath noemde deze burcht ooit het mooiste toevluchtsoord van de romantiek aan de Rijn. In 1149, eigendom van Hermann von Stahleck, was ze tijdelijk een rijksburcht. In 1266 kwam ze in het bezit van de heren van Schönburg. Net als veel van haar buren werd de burcht in 1689 door de Fransen vernield. Vanaf 1885 werd ze beetje bij beetje in haar huidige staat heropgebouwd. De machtige schildmuur is een van de betekenisvolste in zijn soort. In de burcht vindt je nu Burghotel Auf Schönburg.

In het plaatsje Oberwesel vindt je een vrijwel geheel intacte 15e eeuwse ringmuur met 16 torens. Verder vindt je er de Liebfrauenkirche uit het begin van de 14e eeuw. Het is opgetrokken uit rode zandsteen en wordt daarom de Rote Kirche genoemd. Bezienswaardig is het hoogaltaar(1331) doksaal(1350) en het barokke orgel. Verder is er ook de katholieke kerk St.Martin in het noorden van de stad. Deze wordt ook wel Weiße Kirche of witte kerk genoemd. Dit vanwege de fel wit geverfde kleur. De kerk staat op het hoogste punt van de plaats. De machtige toren die deel heeft uitgemaakt van de stadsversterkingen bepaalt mede het stadsbeeld. De stad zelf heeft nog een monumentaal centrum met vele vakwerkhuizen en nog een groot deel van de vestingwerken van de stad  met nog 16 torens (van de 21) en een stadsmuur. Fijn om hier eens rustig door te lopen om de sfeer van vroeger op te snuiven.

Upper Middle Rhine Valley <br />Discover Germany

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright - Disclaimer:  Gerard Meuffels - Henk Dijkman - All rights reserved
Contact via E-mail


Alle foto's zijn eigendom van Gerard Meuffels - Henk Dijkman 
All pictures are property from Gerard Meuffels - Henk Dijkman


Informatie verkregen via Wikipedia - Insight Guide - Capitool Reisgidsen - lokale folders en diverse internetpagina's


Informatie redaktie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman    

Terug naar de inhoud