Nuenen - Opwettense molen - www.brabantinformatie.info - Foto's - Informatie Brabantse plaatsen en bezienswaardigheden.

Ga naar de inhoud

Nuenen - Opwettense molen

Brabant Zuidoost

Zuid-Oost Brabant

In Nuenen ( gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten of Nuenen c.a.) in Zuidoost Brabant heb je de Opwettense Watermolen op de Kleine Dommel of Rul. Deze is gelegen op een landgoed dat de officiële status van landgoed in de Natuurschoonwet heeft en is elke dag van zonsopgang tot zonsondergang geopend. Je kan hier genieten van het landscahp rondom en de watermolen samen met omringende gebouwen bekijken. De eerste onderslag watermolen werd op deze plek gebouwd rond de 11e eeuw als bankoren molen. Een klein gedeelte van de molen heeft dienst gedaan als olie-houtzaag en vol-molen terwijl het achterste gedeelte gebruikt werd als leerlooierij. In 1743 is de molen afgebrand en herbouwd als dubbele onderslagmolen. De Opwettendse watermolen heeft het grootste waterrad van Nederland met een doorsnee van 9.30m. De molen is rond 2011-2012 gerestaureerd en nu weer in gebruik. 

  • Men heeft er de de Droogschuur. Dit gebouw ligt het verst van de weg. Deze is nu ingericht als brasserie-restaurant waar men tercht kan kopje koffie of thee met gebak of voor lunch  en diner. 
  • Het middelste gebouw is de oliemolen. Deze ligt tussen de koren- en houtzaagmolen en de droogschuur. Prachtig gerenoveerd met het oude molengemaal als absolute blikvanger. Deze zaal wordt gebruikt voor huwelijksplechtigheden, feesten, (zakelijke) bijeenkomsten, vergaderingen, tentoonstellingen en rondleidingen.
  • Als je het terrein op komt meteen aan de rechterzijde staat de originele compleet gerestaureerde molen graan- en houtzaagmolen. Deze is nog helemaal in tact en hier wordt nog steeds de authentieke tarwesoort spelt vermalen. Elke zondag tussen 13.00 en 16.00 uur kan men komen kijken in de graanmolen. Het speltmeel om zelf heerlijk brood van te bakken is te koop.
  • In het gebouw van de korenmolen bevinden zich nog onderdelen van de zaagmolen die hier onderin was gevestigd, zo is er nog een watergedreven cirkelzaag aanwezig, evenals de slijpbank voor de zagen en enkele zaagbladen en de aandrijfassen- en wielen. De molen bezit één van de 2 watergedreven cirkelzagen van Nederland. (De andere is in de watermolen van Singraven). Een unieke bijzonderheid van deze molen dat hij twee spoorwielen heeft op eenzelfde koningsspil. Eén voor de zagerij (onder) en één voor de korenmolen.

Kijk voor verdere informatie op de pagina’s over de Opwettense watermolen.


Een belangrijk gegeven is dat Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 in Nuenen verbleef. Tijdens zijn omzwervingen rond Nuenen passeerde Van Gogh regelmatig de Opwettense watermolen en die keert dan ook terug in zijn werk. Hij heeft van de molen in 1884 een schilderij gemaakt. Tevens heeft Vincent van Gogh de Collse watermolen die slechts enkele kilometers ( ca 2 1/2 -3 km - Eindhoven ) ervan ligt geschilderd. Combineer deze twee watermolens samen met een bezoek aan Nuenen. Hier het Vincentre een museum aam de Berg in Nuenen waar een vaste expositie over Vincent van Gogh. Tevens is dit het startpunt voor een van de wandelingen door Nuenen met 21 locaties die aan Van Gogh herinneren. Een aantal van die plekken heeft hij naast de molens ook geschilderd. 

De Lokale Omroep Nuenen maakte dit filmpje waarin molenaar Martijn Coenraads vertelt over het molenaarsambacht en de watermolen.
Je kan rondom de watermolen en Nuenen goed wandelen en fietsen. Hiervoor kan je een route uitstippelen op de website van visitbrabant.com. Op deze website vindt je een wandel en fietsroutenetwerk van bewegwijzerde wandel en fietspaden, uitgestippeld over heel Noord-Brabant. Ieder knooppunt van wandel en fietspaden heeft een nummer. Door van het ene knooppunt naar het volgende te gaan, creëer je jouw eigen wandel of fietsroute. Het netwerk houdt niet op bij de provinciegrenzen. Ook Zeeland, Limburg en een deel van Vlaanderen zijn aangesloten.


Terug naar de inhoud