Paleis Soestdijk - www.brabantinformatie.info - Foto's - Informatie Brabantse plaatsen en bezienswaardigheden.

Ga naar de inhoud

Paleis Soestdijk

Overig Nederland - Europa > Rest van Nederland

In de provincie Utrecht vindt je in Baarn in het buurtschap Soestdijk het gelijknamige Paleis Soestdijk. Het paleis is vanaf 1937 tot de dood van voormalig koningin Juliana in 2004 permanent als woon- en werkpaleis van koningin/prinses Juliana en prins Bernhard gebruikt. Sinds 1971 is het eigendom van de Nederlandse staat.

Paleis Soestdijk is vooral bekend om het defilé wat ten tijde van koningin Juliana op haar verjaardag 30 april werd gehouden. Hierbij stond de familie op het bordes van het paleis waar ze vele Nederlanders langs zagen komen in een kilometerslange optocht met geschenken en bloemen.

Paleis Soestdijk is nog op beperkte dagen te bezichtigen waarbij men de staatsievertrekken van het paleis en enkele privévertrekken kan zien. Informatie hierover en over de geschiedenis op de website van Paleis Soestdijk.

Je kan online of bij kassagebouw van het Paleis een entreekaart kopen € 13.50 pp voor bezichtiging van het Paleis en het park. Als je alleen het park wil bezoeken kost het € 5,00 pp.

Je loopt door een in Engelse Landschapsstijl aangelegde tuin langs de Springertuin omgeven door een haag en in het midden waterpartij met sculpturen midden en rondom. Achter de tuin liggen kassen. Iets verder lopend kom je bij de Watertoren, een van de oudste van Nederland.  Deze is gebouwd als hoger gelegen waterreservoir om voldoende druk te creëren om twee fonteinen te laten spuiten.

Langs de Orangerie dat op dit moment een horecafunctie heeft kom je bij de achterzijde van het Paleis. De entree voor de bezichtiging is aan de voorzijde.

Het centrale gedeelte werd gebouwd in Hollands classicistische stijl in de 17e eeuw. Het werd uitgebreid in 1816 met twee vleugels aan weerszijden van het hoofdgebouw met kenmerkende halfronde colonnades: de Soester vleugel aan de linkerkant gezien vanaf de straat, en de Baarnse vleugel aan de rechterzijde.
Bij de bezichtiging begin je in het hoofdgebouw met een korte introductiefilm van het paleis. Daarna eerst de oudere officiële – representatieve vertrekken. Het meubilair en inrichting is deels uit de tijd van Willem II en zijn Russische vrouw Anna Paulowna die het paleis toen als zomerresidentie gebruikten. Je loopt door wat kleinere ( zit )kamers en de Kanonnenkamer met 12 kleine bronzen kanonnen. Je ziet enkele grotere kamers zoals de Witte Eetzaal,  De Waterloozaal met het grote schilderij ‘De Prins van Oranje’ tijdens de slag bij  Quatre-Bras (4x2,65m) en 3 schilderijen van zonen Willem 2 en de Stuczaal het ceremoniele hart van het paleis. Deze is voorzien van gestukt tongewelf met cassette en rozetten en wanden van imitatiemarmer. Een groot beeld van Willem 2 staat er ook opgesteld.  

Daarna ga je naar het deel van het paleis waar de laatste bewoners, Koningin Juliana en Prins Bernhard, bijna zeventig jaar lang hebben gewoond en gewerkt. Je ziet hun werkkamers en de eetkamer van het koninklijk gezin. De vertrekken zijn grotendeels leeg, maar de originele sfeer is intact gebleven. Als slot ga je naar de kelder – souterrain waar het personeel verbleef. Je ziet de ruimten waar de hofhouding dagelijks werkte o.a. de keuken en wijnkelder.
 
Na afloop kan aan de achterzijde in het park met grote vijver een korte wandeling rondom gemaakt worden. Langs de lanen groeien onder andere grote beuken en rododendrons.. Aan de Noordwestelijke kant van de vijver bij een weide ligt het Wilhelminachalet. Dit chalet uit 1892 werd gebruikt als speelhuis voor de jeugdige Wilhelmina.

Aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg zie je In de as voor het Paleis de gedenknaald van Quatre Bras - Naald van Waterloo ter ere van de Prins van Oranje. Ook zijn hier aan deze kant van de weg de diensthuizen, boerderij en de stallen van het paleis te vinden.

Het paleis is sinds oktober 2005 na de dood van Juliana weer ter beschikking gesteld aan de eigenaar, de staat. De Rijksgebouwendienst heeft nu ook het dagelijks beheer tot deze dienst een nieuwe gebruiker heeft gevonden. Er zijn nu nog drie plannen over voor een nieuwe bestemming voor paleis Soestdijk. Kijk op de website: drie-plannen-voor-soestdijk-door-naar-laatste-ronde

Binnenkort wordt een beslissing genomen wat de herbestemming wordt. Dus wil je het gebouw nog in oorspronkelijke staat zien wacht dan niet te lang.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright - Disclaimer:  Gerard Meuffels - Henk Dijkman - All rights reserved
Contact via E-mail


Alle foto's zijn eigendom van Gerard Meuffels - Henk Dijkman 
All pictures are property from Gerard Meuffels - Henk Dijkman


Informatie verkregen via Wikipedia - Insight Guide - Capitool Reisgidsen - lokale folders en diverse internetpagina's


Informatie redaktie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman    

Terug naar de inhoud